Tatueringsborttagning

Tatueringsborttagning med Q-ansluten ND-YAG laser

Misslyckad kosmetiskt eller annan taturing på kroppen? Nu är det inget problem att få detta åtgärdat!

I dagsläget finns bara en kliniskt bevisad metod som tar bort tatueringar utan att bilda ärr efter borttagning.

Med Q-ansluten Nd-YAG laser kan man även uppnå ett effektivt resultat mot bruna fläckar, pigmentproblem, åldringsfläckar och för hud som skadats av solen. 

Tatueringar och pigmentfläckarnas celler plockar åt sig energin som kommer från lasern och sprängs i färgens små partiklar, vilket leder till att huden blir allt mer ljusare och missfärgningar bleknar bort. De sprängda färgpartiklarna försvinner genom kroppens utsöndringssystem vilket är en helt naturlig metod. 

Det är viktigt att veta att färgens djup, färgen och dess mängd samt antal lager har ett inflytande på hur många behandlingar som kommer behövas. 

Behandling tar lång tid och man behöver ha tålamod. Därför är det viktigt att man verkligen vill göra behandlingen då man måsteupprepa behandlingen minst 3-6 gånger.  Mellan behandlingarna får man inte glömma att skydda huden mot solljus! 

Hur ont gör en behandling med laserborttagning?

Behandlingen medför lite smärta, men den är inte betydande. Den gör ungefär lika ont som när man fick tatueringen gjord. En bedövningssalva hjälper väldigt mycket för att minska smärtan.  

Vad kan man förvänta sig under läkningstiden?

Direkt efter behandlingen kommer tatueringen att bli mörkare. Runt om behandlingsområdet kan huden  bli röd, klia och ibland kan det även bildas blåsor. Det är heller inte ovanligt att behandlingsområdet kan kännas bedövat. Symptomen kan hålla upp till två timmar för att sedan sakta men säkert dra sig tillbaka. Om man får blåsor kan de leda till minimalt med blod. 

Efter behandlingen rekommenderar jag vitt vaselin flera gånger om dagen på behandlingsområdet för att uppnå en snabbare läkning och återhämtning. För att undvika hyperpigmentering är det bäst att undvika solljus under läkningstiden. 

Vilket resultat ska man förvänta sig och hur länge håller den önskade effekten?

Borttagning av tatuering är likande som när man gör en tatuering, garanterar ett slutresultat. Dock kan hudens åldringsprocess ha ett inflytande på det önskade slutresultatet. 

Hur lång tid tar det att få bort tatueringen och hur många gånger behöver man genomföra behandlingen?

Allmänt behöver man mellan 3-6 behandlingar men detta påverkas hur djupt tatueringen sitter i huden, vad det har använts för färg och dess pigment, tatueringstyp, hudfärg, storleken på tatueringen som ska behandlas samt vilken typ av laser som används. 

Några viktiga faktorer som är bra att veta:

  • tatueringar som är gjorda för mindre än ett år sedan är svårare att få bort
  • blekning på armar och ben tar längre tid då även blodflödet går saktare där
  • att ta bort vitt pigment går ej
  • att ta bort tatuering gjord av en amatör är för det mesta svårare då färgmängden inte är densamma på hela tatueringen jämfört med en tatuerare som är “proffs” 
  • de små tatueringarna tar bara några minuter per behandling.
  • mellan behandlingarna måste man avvakta i mint 6-8 veckor för att låta huden återhämta sig. Risken för ärrbildningar ökar om man behandlar området igen efter 4-6 veckor. 
  • för det mesta börjar den intensiva blekningen de sista två veckorna i en åtta veckors cykel, vilket medför färre behandlingar. 

Hur snabbt kan man göra en borttagning efter en tatuering?

Man måste vänta minst åtta veckor efter att man gjort en tatuering för att kunna påbörja en borttagning. Men för bästa effekt rekommenderas det att vänta minst ett år efter att tatueringen gjordes för huden behöver denna tid för att återhämta sig och läka. Om man genomför en borttagningsbehandling alltför tidigt kan det medföra blåsor och ärrbildningar. Därför är det väldigt viktigt att tänka om, om man verkligen vill tatuera sig.